Mitől digitális egy betűtípus?

Ha szeretnénk, hogy minden körülmények között olvasható legyen az üzenetünk, akkor oda kell figyelnünk, hogy milyen a használt tipográfiánk. Egyik legfontosabb lépés a betűválasztás. A következő néhány szempont segít a megfelelő betűtípus kiválasztásában.

A jó digitális betűtípus

Nagy belső terei vannak, a vonalvezetésében pedig kicsi a vastagsági kontraszt. Magas x-magasság mellett alacsony le- és felnyúló szárai vannak. Erőteljes, jól olvasható szövegképet nyújt pixeles felületeken is.

Klasszikus betűtípus

A belső terei viszonylag nagyok (mérete viszont kisebb az alacsony x-magasság miatt), viszont a vonalvezetésében nagy vastagságbeli kontraszt van. Az alacsony x-magasság mellé nagy fel- és lenyúló szárak társulnak. Ugyanakkora méretben kisebb szövegképet ad.

Vastagságbeli kontraszt

Miért fontos tényező?

Mivel screenen szeretnénk a digitális tipográfiát megjeleníteni, ezért alkalmazkodnunk kell a screen pixelhálójához. Ahhoz, hogy jól alkalmazkodhassunk, olyan betűt érdemes választani, mint amit a lenti illusztráción látunk: alacsony vastagságbeli kontraszt, nagy x-magasság, kis le- és felnyúló szárak.

Tipográfia esetén

Illusztráció / ikon esetén

Illusztrációk vagy ikonok esetén is fontos, hogy a grafikánk illeszkedjen a pixelhálóra amennyire csak lehetséges. Akármilyen magas felbontásúak is ma már a kijelzők, sosem tudhatjuk, hogy milyen eszközön kell megjeleníteni az ábrákat, így jobb, ha a legrosszabbra készülünk és pixelre illesztjük a grafikát.

Default image
Serfőző Péter
brandguide - Tudás. Közösség alapítója, a zwoelf digital tulajdonosa és Design Directora. 20 év digitális branding tervezői tapasztalattal. A Brand Sprint egyik korai felhasználója, magyaroszági evangelistája.